Stefan Löfvens jultal i Avesta.

Idag har jag äntligen fått prata lite politik på den fina julmarknaden i Avesta.

Efter lång och besvärlig höst med mycket fokus på hur vi ska kunna bilda regering efter valet var det riktigt roligt att hålla jultal och inte bara tala om hur regeringsmakten bör utformas, utan vad vi vill göra med den. Om målet med att regera. Om meningen med makten. För den är aldrig ett mål i sig.

Vårt mål är ett starkare samhälle. Vi vill genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid för att nå dit. Rusta upp sjukvården, nyanställa poliser, genomföra klimatomställningen, införa familjevecka, stärka pensionerna – och få folk som här i Avesta att känna att de är del av gemenskap som sträcker sig över hela landet, i ett samhälle som håller ihop.

Men vi lever också en tid då regeringsmakten också handlar om något mer.

Vi socialdemokrater har alltid stått mot högerextrema krafter. Vi har gjort det tillsammans med liberala partier, från demokratins införande och framåt.

Det är för att vi tror på en humanistisk gemenskap. Och för att högerextremismen har som mål att exkludera människor från den gemenskapen, baserat på deras tro, deras religion, deras sexuella läggning eller politiska övertygelse.

Och i varje tid, och på varje plats, när högerextremismen mobiliserar, står varje demokrat inför ett beslut: Att släppa fram – eller sätta emot.

Vi Socialdemokrater kommer att sätta emot.

facebook Twitter Email